Where's that webcam image of Thelma & Bertha?
For years you could watch here our chickens doing whatever they were doing which was basically nothing at all. This webcam started as a joke and we want to keep it this way but from an environmental point of view is keeping up a webcam/laptop/router NOT a good idea. So if you want to see our Ladies you're more than welcome at our home.


maandag, januari 16, 2006

Red de Boekentoren!



Lang geleden, toen de dieren nog spraken of neen, wacht eens, het lijkt lang geleden maar eigenlijk is het nog maar 3 weken dat ik uit de Wilderoos ben verhuisd, anyway:  het eerste wat ik daar zag toen ik ’s morgens mijn gordijnen van mijn slaapkamer opentrok was de Gentse Boekentoren. Voor mij een van de mooiste toren silhouetten ter wereld al was het maar omdat de top elke nacht oplicht in het duister en een baken vormt naast de 3 klassieke torens van Gent.

Ik kom in een stad, waar ook ter wereld en het eerste dat ik zoek is het hoogste gebouw en hoe ik op de top kan geraken, het is sterker dan mijzelf. Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij mijn bezoeken door de jaren heen aan de CN-tower in Toronto, tot op heden nog altijd het mooiste torengebouw dat ik ken. Hier in Gent hadden we de afgelopen Feesten Sint Baafs nog beklommen en nu hadden we de kans om de Boekentoren te bezoeken.

Even situeren: de beroemde architect Henri van de Velde was al 70 toen hij in 1933 de opdracht aannam de Gentse Universiteitsbibilotheek onderdak te geven. Hij moest en zou een toren ontwerpen ondanks de vele tegenwerking. Nog controversiëler dan de vorm zou ook het gebruikte materiaal worden: beton, zowel voor de interne structuur als de buitengevel. Vele jaren later stond de 64 meter hoge toren te schitteren op het hoogste punt van de stad. De gebruikte materialen waren vooruitstrevend maar helaas niet aangepast aan de invloed van tijd en klimaat. De toren is vandaag aangetast door betonrot en als er niet snel iets gebeurd gaat dit beschermd monument verloren. In augustus vorig jaar had ik al opgeroepen op de onvolprezen gent.blogt.be om deze schrijnende verwaarlozing meer in de media te brengen en gelukkig hebben de juiste mensen hetzelfde gedacht. De oproepen van de bibliotheek resulteerden in een paar sponsors, maar het lijstje bleef zeer beperkt (in alle eerlijkheid, net zoals mijn financiële bijdrage maar ik mag toch zeggen dat er ergens 30 vierkante centimeter zal gerestaureerd worden dankzij mijn steun).

En nu is er dus www.boekentoren.be die de restauratie van de toren een duw in de rug wil geven. Naast een fotowedstrijd was er alvast de gelegenheid om en petit comité een rondleiding te krijgen op, onder en rond de toren. Wij dus op een stralende zaterdagmiddag op de afspraak en twee gevoelens overheersen na ons bezoek: enerzijds het besef dat de toren echt wel in slechte staat is en dat het ronduit schandalig is hoe er in de loop der jaren onrespectvol met het gebouw is omgegaan. Ik besef dat je alles in zijn tijdsgeest moet zien en dat pakweg de installatie van een nieuwe lift in de jaren 60 een noodzaak was alleen... kon er niet respectvoller met het gebouw worden omgegaan.

Anderzijds: op de belvedère staan is echt een unieke belevenis: het zicht op de stad en omgeving is ronduit fenomenaal en daarenboven is de ruimte een zelf architecturale parel waar bijvoorbeeld alle lambrisering is aangebracht zonder ook maar 1 nageltje zichtbaar te laten. Des te schrijnender het contrast met de staat waarin het gebouw zich bevindt. Dus, mocht u bij gelegenheid de kans krijgen om de Boekentoren te steunen, niet aarzelen: doen.

meer foto's vind je hier.

1 Comments:

Anonymous i. said...

knappe foto's koen! Heb je die al doorgestuurd naar boekentoren.be? Beeldmateriaal is altijd fijn...

9:54 AM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home