Where's that webcam image of Thelma & Bertha?
For years you could watch here our chickens doing whatever they were doing which was basically nothing at all. This webcam started as a joke and we want to keep it this way but from an environmental point of view is keeping up a webcam/laptop/router NOT a good idea. So if you want to see our Ladies you're more than welcome at our home.


woensdag, augustus 17, 2005

My Black Baby



Curly met mijn Black Baby

De brandstofprijzen bereiken astronomische hoogtes, de prijs per vat ruwe olie gaat vlot boven de 60$ en volgens analisten is 100$ de volgende stap. Aan  de pomp zullen we het geweten hebben want daar trekt de modale Belg een zuur gezicht als hij zijn tank volgooit. Ook firma’s beginnen nu te beseffen dat een bedrijfswagen met tankkaart een wel zeer dure aangelegenheid wordt. At the office zijn grote breaks eigen aan de bedrijfscultuur maar in het kader van de CO2 heffing waren ze maar al te blij toen ik met mijn idee af kwam om mijn lompe Ford Mondeo om te ruilen voor een kleinere wagen. Enerzijds om praktische redenen want parkeren met zo’n grote wagen is in Gent centrum niet echt een zegen, anderzijds om als senior een voorbeeld te stellen dat een bedrijf moet kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden.

Dus ik op zoek naar een energie besparende auto die het A-label krijgt omwille van een uitstoot van minder dan 80gram. Eerste beperking: het moest een wagen uit de Audi-Vokswagenstal zijn dus de unieke Toyota Prius viel al af. Bleef over: de Volkswagen Lupo en de Audi A2 1.2 TDi. Ronduit genant van Audi dat er een prijskaartje van +22 000 euro op een A2 kleeft, zeker als je dan bijvoorbeeld op het optielijstje leest: “make-up spiegel passagierskant = 79 euro”. Maar... deze 1.2 TDi pretendeert wel maar 3 liter per 100 kilometer te gebruiken, zowat de helft van wat ik normaal verbruik, dus een snelle rekensom aan de toenmalige brandstofprijzen leerde op 4 jaar een besparing van 6 000 euro.

Net op het moment dat de keuze gemaakt was liet Audi weten de productie te stoppen dus toen ik in mei van dit jaar mijn auto ging ophalen reed ik meteen met een collectors item. Afwerking: degelijk Duits en vooraan meer dan genoeg ruimte, de toegevoegde waarde zit natuurlijk onderhuids: volledig aluminium frame en koetswerk, computergestuurde automaat met triptronic funtie voor als je zelf wil schakelen en vooral: alles is er aan gedaan om diesel te sparen. Vooreerst: een tank van 20 liter. U leest goed. 20 liter, da’s twee emmers, ter verduidelijking, in mijn Ford kon ik 60 liter kwijt, daar deed ik dan nipt 850 km mee, met de huidige 20 liter kom ik aan de 600 km. Zuinig rijden heeft wel zijn consequenties: je moet er leren mee leven dat motor zich automatisch afzet als je meer dan 5 seconden stil staat. In het begin even schrikken maar van zodra je de voet van de rempedaal heft start de motor automatisch. Blijft een raar zicht voor voetgangers waar ik voor stop (dagelijks rond 18 uur aan het kruispunt Zonnestraat/Veldstraat te bezichtigen). Ook wennen: van zodra je het gas lost ontkoppelt de wagen automatisch en komt hij in vrijloop, zeer raar in het begin om te voelen dat er pas op de motor wordt geremd als je de rempedaal induwt. Maar, al deze technische trucjes, gecombineerd met een zuinige rijstijl maken wel dat mijn black baby inderdaad met 3 liter per 100 kilometer aan zijn plafond zit.

Minpunten: het blijft een kleine pruts natuurlijk en als zo’n tientonner je voorbij zoeft knijp je ze soms, ook al zit je redelijk hoog (maar wel maar met 4). Veel kan je in de koffer ook niet kwijt tenzij je de achterbank plat legt, blijft de zeer dure aankoopprijs ook al recupereer je als werknemer en bedrijf nu milieuvriendelijke wagens in de watten worden gelegd (bv: 1700 euro voor een volautomatische airco blijft een serieuze meerkost). Voordelen naast het verbruik: sssttt... je kan met 1 druk op de knop de ECO modus uitschakelen en als je dan een kickdown doet als de lichten op groen springen blijven heel wat zwaardere auto’s verbaasd achter, hilarisch! A2 rijders blijken ook een soort band te hebben met elkaar want meermaals wordt er vriendelijk geknikt, gewuifd of geknipperd naar elkaar, we zijn dan ook met zeer weinigen, ik weet in Gent maar 1 wit 1.2 TDi broertje rondrijden bij een bedrijf van windmolens als ik mij niet vergis. Nog een voordeel, zowat elke vrouw die ik ken omschrijft mijn auto als “lief”, awel da’s zoals zijn chauffeur zeker? :-)

3 Comments:

Anonymous Polar said...

Ook mij was die witte A2 3L al opgevallen. Van iemand uit Gavere, als ik me niet vergis. Ikzelf ben apetrotse eigenaar van een donkerblauw exemplaar van bouwjaar 2002. Dus in het Gentse (ben van Merelbeke) zijn we minstens met 3. Als jij de jouwe nog hebt tenminste, maar waarom zou je zo'n fantastische wagen na 5 jaar al van de hand gedaan hebben?
Overigens: zelfs al was de A2 geen commercieel succes, na de lancering van de A1 eind 2010 schijnt Audi de A2 nieuw leven te gaan inblazen. Ook aan een nieuwe ecoversie is gedacht, die wordt naar verluidt elektrisch.
Een vraag i.v.m. de foto van je black baby: die ruitenwisser is neem ik aan de originele? Vorige week heb ik bij NAM Zuid in Ledeberg een nieuwe laten steken, maar ik heb de indruk dat ze er mij een van een ordinaire A2 aangesmeerd hebben, niet het speciale aerodynamische 3L-exemplaar. Heb je toevallig een nauwkeuriger foto van die ruitenwisser?

10:15 PM

 
Blogger koen said...

Hoera! We zijn dus met drie. Ons wit broertje heb ik een paar maand geleden teruggevonden op een parking in Oostakker (foto hier: http://www.facebook.com/photo.php?pid=1850408&l=8ecc1f0502&id=504809550 )

Wat die ruitenwisser betreft, die is ondertussen ook al vervangen door NAM Noord en de "service" van die pipo's kennende zou dit ook wel kunnen foutgelopen zijn. Onlangs binnengeweest voor een druk probleem in de automatische koppeling en ik heb zelf de oplossing moeten aandragen na het afschuimen van Audi A2 1.2 tdi fora. En samen met jou kijk ik uit naar de nieuwe A2 die inderdaad zou worden aangekondigd.

Happy eco driving!

7:38 AM

 
Anonymous Polar said...

De eco-modus handmatig uitzetten hoeft trouwens niet.
Volgens de gebruikershandleiding zet de kickdown die automatisch (en tijdelijk) af, en zorgt die ervoor dat de turbo zich weer gaat roeren.
Om strepen te trekken aan de verkeerslichten hoef je dus niets speciaals te doen, behalve misschien je voet wat vroeger van het rempedaal halen om de start-stop je motor op tijd in gang te laten schieten ;-)
Maar goed, zoals het in Auto Express geformuleerd staat: "that's missing the point".

En idd., ook ik zwaai altijd wel eens, of trek ff met m'n lichten, als ik een A2 of Lupo 3L tegenkom. Op zo'n gedrag kan je doorgaans alleen bezitters van dezelfde motorfiets of oldtimer betrappen :-)

2:50 PM

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home